25 Nov 2011

Apam Polka Dot Laagiii.....

Salam Jumaat semua...
Selamat bercuti sekolah pada anak2 yang sedang dalam cuti panjang... Bagi saya lak cuti sekolah ni rasanyer keje makin melambak2...huhuhu... Biasa la, time ni laa orang dok menempah untuk bertunang atau nak naik pelamin... Alhamdulillah!!! Rezeki jangan ditolak... Musuh jangan dicari... Ye tak??? kewkewkew...

Hai... Entah ter kenapa dalam minggu ni, org dok asyik menempah benda  alah comei ni... Mula2 tu syok juga sbb suka tgknyer kiut miut... Tapi kalo dah hari2 rasa bohsan melanda... Tooloongg!!! Walau apapun ini jg sebahagian daripada tanggungjawab... Akan ku laksanakan...hukhukhuk... Nasib baik my best friend a.k.a My Hubby ringan tulang tolong... Thanks By!!! Jom layanzzz pic2 benda alah ni...hihihi...







Comeikan smiley tu... Macam2 design ada, kebanyakkannyer belum sempat nak amik gambar tuan punyer order dah datang amik... Paling kelakau tu kartun Angry Bird pun ada... Macam2 karenah customer nihh... Tapi takpe, selagi terdaya  saya boleh buat, saya buatkan...







Haa... Cer tengok tu... Ini order dari Geng Setaman Sis Lin... Berkat + wat kudapan kenduri kawin adik bongsu dia... Dalam 700pcs Sis Lin order... Cuba bayangkan betapa jemunyer dok ngadap si comei ni tau...
Tapi bila saya dah siap packing haii,,,  hilang semua rasa penat tadi, bila lihat kecomeian nyer... Anyway, thanks Sis Lin...

Inilah antara order2 Apam Polka Dot dari awal cuti sampai la hari ini... Entry akan datang saya masukkan gambar Apam yang dah di make over jadi Angry Bird dan Lady Bird pulak... Lagi comei tau... kuikuikui...

Okey laa  untuk entry kali ni... Salam penuh kasih sayang kepada pembaca semua... Yang mana sudi FOLLOW blog saya ni jutaan terima kasih yang tak terhingga yer... Caayaanngg kat semua... Muaahhhh...
Wassallam....

8 Nov 2011

Nyum2... Sedap nyer Cheese Cake...

Salam... Semua pembaca yang saya sayangi, sihat ker??? Mesti semua dah lega ye tak... Raya dah lepas, yang ada anak2 pulak bertambah lega la sbb anak2 dah habis periksa... Ye tak???  Saya la tu...hehehe...
Hari ni saya nak share ngan korang satu menu yang memang anak2 dan My Hubby tengah dok giler makannn... Cheese Cake!!! Adoiyai... minggu ni je, dah 2 kali saya kena buat tau... Anyway, layanzz pictures dulu key...




Sedapkan...  Jemput makan semua.......




Biasanyer My Hubby akan rasmi dulu.... ish..ish..ish... jap lagi settle la semua ni...huhuhu......




Ini la dia hidangan petang yang indah buat kami sekeluarga... Bahagia rasanyer bila tgk anak2 makan apa yang diorang suka...
Okey la, kat bawah ni ada resepi Cheese Cake ni... Actually, resepi ni dr kawan baik saya Zana Ahmad... Luv you so much Zana... Cuma saya ada adjust sikit2 kasi derhaka...hehehe... Jangan mare Zana yer...

Bahan2;

300gm Disgestive Biscuits ( diramas hancur )
125gm butter ( dicairkan )
125gm butter
2 biji telur ( asingkan putih dan kuning )
800gm cream cheese
350gm susu pekat manis

Cara2nyer;

Ramas  biskut sampai hancur tapi jangan la sampai hancur halus sangat plk... Agak2 ler...
satukan biskut dgn butter yang dh dicairkan than gaul sebati...
Kemudian prepared loyang yang mmg khas wat cheese cake yer... lapik ngan aluminium foil kat bhgn bawah loyang...
Pas tu, masukkan biskut yang disebatikan ngan butter cair tadi ke dlm loyang dan rata2kan keliling loyang sambil tekan padat... Jangan padat sangat... kang masa nak potong susah ler pulak... agak2 dah padat tu kira okey la...
Than pukul balance butter tadi ngan telur putih dulu, dalam 3 minit masukkan kuning pulak, pukul lagi dlm 2 minit masukkan cream cheese sampai gebu keputihan... Last sekali baru masukkan susu... total pukul dlm 15 minit... high speed yer...
Bila dah siap masukkan adunan tu atas biskut yg dah dipadatkan dlm loyang tadi... Nak sedap lagi, dalam adunan tu saya masukkan biskut oreo... Sedappp....
Akhir sekali, balut luaran loyang ngan foil jgk... cover keliling yer... sampai atas...
Oppss... sblm terlupa, didihkan air sampai betul2 mendidih kemudian ambil loyang yg lebih besar dr loyang cheese cake tadi, tuang air panas tu dalam suku loyang, lepas tu masukkan loyang cheese cake ke dalam loyang berisi air panas tadi...
Baru boleh bakar... Dalam 1jam 20 minit...

Selamat mencuba yer... memang amat2 berbaloi jika you allzz cuba... Hubby korang mesti lagi Caayaangg... hehehe... Gurau yerk... sebarang ketidak fahaman boleh tanya key...
Itu jer la utk kali ni... Saaayaanng kat pembaca setia semua... Semoga kalian sentiasa ceria dan bahagia selalu... Muaahhh.... Wassallamm.......

13 Oct 2011

PiZZa LaGiiiiii......

Salam... Pagi Khamis yang mulia ni tetiba rajin ler pulak nak kemas2, bersih sesikit rumah saya yang dah berminggu tak berhias ni... Hari ni nak share la ngan korang pictures pizza2 yang GENG SETAMAN saya order dalam bulan lepas... hihihi sorry la, lewat masukkan yer... Banyak keje la... Urusan saya seawal pagi sampai bawak ke malam "FULL"... Anyway jom layanzzzz...




Gambar kat atas tu adalah persediaan bahan2 utk wat pizza... Bukan apa, bila kita dah wat preparation kan senang... Tak lah jam itu nak siapkan bahan, jap ketika tu jgk nak uli tepung ye tak???






Pictures kat atas tu pulak, hasil pizza yang dah siap di make-up... Gambar sebelum make-up tak sempat ler pulak saya nak ambil... Tangan penuh tepung, habis camne... Kira2nyer pizza kat atas ni tgh tunggu turn nak masuk oven la ni... hihihi...






Tadaaaa... Dah siap pun... Haa... bestkan, ada mcm pizza hut tak??? Perasan ekk... Walaupun bukan mcm pizza hut tapi saya cuba buat yang terbaik untuk CUSTOMER... Moga2 mereka puas hatilah...


Pizza ni saya tak buat tiap2 hari tau... Biasanyer kalau ada order lebih 20 bijik jer saya buat... Ukuran standard 10" x 10"... Kepada semua Pelanggan saya yang pernah order Pizza saya ni, saya ucapkan jutaan TERIMA KASIH...


Rasanyer cukup laa utk entry kali yer... Esok lusa kita sambung cerita lain pulak...
Wassallam......BYE!!! Muaahhhh.....

22 Sep 2011

Tempahan Bulan Ramadhan 2011

Salam... Entry yang lepas saya ada cerite sikit perihal My Hubby dan anak bongsu saya... Hari ni saya nak share produk yang di tempah customer saya lak... Antara yang mendapat sambutan cam last2 year jgk... Kek Lapis laa... Kek Lapis ni kebanyakkannyer Singaporean yg order...
Jom Layanzzz pictures Kek Lapis saya yang biasa - biasa ajer ni yer... Kepada semua CUSTOMER yang menempah tempoh hari TERIMA KASIH daun keladi... Kalau sedap order la lagi...




Picture kat atas dan kat bawah ni, pic Kek Lapis Asam Manis ( Hijau color ) dan Kek Lapis Choc ( Red color ) Yang warna Coklat vanila tu Kek Lapis Prune...




Picture kat bawah ni pulak Kek Lapis Blueberry... Memang bessstt bangat rasa kek ni... Kata customer laa...hihihi... Tak tau la kan kat mana yang bestnyer, maybe sbb kat layer dia tu saya guna BlueBerry filling bukan perisa blueberry ( blueberry paste ) tau...




Picture kat bawah ni pulak pic Big Boss ( My Hubby ) tgh check stock... hihihi... Mmg ini jer ler keje dia, kira stock... Sblm dia tido, mesti dia akan check stock utk dia hantar esok hari...




Okey la... Itu ajerlah untuk entry kali ni... Bukan apa panjang2 celoteh kang penat lak nak baca ye tak??? hehehe... Salam Sayang wat semua pembaca entry ni yer...
Wassalam...

21 Sep 2011

Seribu Satu Kisah Di Bulan Ramadhan

Salam.... Walaupun raya dah masuk minggu ke 3 tapi kisah semasa bulan Ramadhan yang lalu masih segar di ingatan... Hingga kini penatnya masih lagi terasa...
Kalau nak cerita detail sebulan pun tak abis2... Tak kira saya nak cerita gakk... Bila tgk balik gambar2 masa bulan Ramadhan lalu hati saya digamit rasa kelakar dan terharu pun ada... So jom layanzzz gambar - gambar Hubby dan anak yang amat menyentuh hati saya yer...




Inilah aktiviti My Hubby masa bulan Ramadhan hari tu... Walaupun penat keje shift malam tapi dia tetap juga sudi membantu.. Thanks By... Bukan senang nak melapis ni kalo tak cukup rehat.. Bukan apa takut tersilap lapis.. Tapi saya tabik spring laa ngan My hubby ni coz dia masih steady melapis walaupun mata dah mengantuk...hihihi...




Melapis ni kawan - kawan perlukan kesabaran... bukan la keje mudah kalo berjam2 dok mengadap oven panas tu... Nak kata keje susah sangat pun tak la jugak... Asal tekniknyer betul... Dalam sehari kalo betul2 fokus wat dia jer.. Dalam 40 biji boleh dapat...




Ini Pulak gelagat si comel saya... Memang saya betul2 tersentuh hati melihat gelagat dia... Walaupun dia baru saja berusia 2 tahun tetapi dia sudah mengerti apa yang patut dilakukan terhadap loyang yang berlonggok untuk dicuci melalui pemerhatiannyer....




Saya biarkan dia leka dengan dunianyer... Nyata sekali dia benar - benar berminat dengan apa yang dia lakukan... Tanpa rasa jemu... Bukan senang nak jadi senang yer tak... Biar dia tahu betapa untuk berjaya kita memerlukan kesabaran dan kesungguhan yang jitu di samping tawakal terhadap ALLAH S.W.T tanpa ada rasa putus asa untuk berdoa padaNya....

15 Sep 2011

Resepi Apam Polka

Salam..... Dah bersawang - sawang rumah saya ni... Berbulan tak dibersihkan...huhuhu... Sorry yer busy sikit lately ni... Menyiapkan tempahan hari raya tempoh hari.... Entah kenapa tetiba rasa mood rajin datang untuk bersihkan.... Entry kali ini saya nak shared resepi Apam Polka dengan teman - teman semua.... Rasanyer belum terlewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin kepada semua.... Open house ni boleh la sajikan tetamu dengan Apam ni yer... Selamat mencuba......







Bahan - bahannya;
   
Bahan A
Gula kastor                260gm
Telur                         4 biji
Ovellete                    1 tbsp

Bahan B
Serbuk santan          50gm
Air                             250gm

Bahan C
Tepung Super Fine  350gm

Cara-caranya;
Pukul bahan-bahan A sehingga gebu, kemudian satukan bahan B yg telah disatukan serbuk santan dan air terlebih dahulu...
Setelah gebu, satukan pula dengan bahan C.....
Bahagikan kepada beberapa warna pilihan, kemudian masukkan ke dalam acuan cup biskut...
Di tengah2 sebagai inti, boleh juga pipingkan sedikit blueberry @ strawberry filling....
Akhir sekali, kukus selama 10 minit - 15 minit......

10 Feb 2011

Customized Chocolate Gift

Berkat Perkahwinan Ana & Saiful

Chocolate gift ini ditempah khas oleh Cik Farhana untuk hari perkahwinannya pada 5 Februari 2011 sejumlah 2000 pcs. Pembalut chocolate ini direka berdasarkan permintaan Cik Farhana iaitu bertemakan color purple pink serta kerawang berwarna emas dengan gambar pengantin bersama pasangannya sebagai berkat tanda terima kasih beliau kepada tetamu yang hadir di majlis perkahwinannya. Chocolate gift ini juga bersesuaian untuk gift birthday, hari perayaan, atau majlis keramaian. Chocolate di dalamnya mengandungi biji badam bakar yang rangup serta milk chocolate yang bermutu. Harga untuk sekeping chocolate bar ini adalah RM 2.00 sahaja bersaiz 8cm x 4cm x 1cm. Untuk tambahan gambar dan customized design, bayaran sebanyak RM 30.00  dikenakan sebagai charge artwork. Minimum order sebanyak 50pcs dan penghantaran ke seluruh Malaysia melalui courier servis atau pos laju. Untuk customer di Singapura, penghantaran by hand di Kranji MRT station atau mana-mana pick-up point yang sesuai. Untuk lebih detail, sila layari www.myautonetwork2u.ws/home.html.


Chocolate Gift Yang Telah Disusun Untuk Majlis Ana


Pembalut Chocolate Warna Purple Pink Dengan Gambar Mempelai

Customized Chocolate Gift

Berkat berbentuk chocolate bar ini dibuat khas untuk majlis harijadi anak ke-3, Muhammad Aidil Haqimi yang mempunyai 2 jenis design untuk pembalut chocolatenya. Chocolate milk yang bermutu tinggi bersama biji badam bakar di adun di dalam acuan berukuran 8cm x 4cm x1cm khas untuk pengunjung majlis harijadi yang di iringi dengan majlis bacaan yasin dan doa selamat. Chocolate berkat ini sesuai untuk pelbagai jenis majlis bergantung kepada kehendak dan kesesuaian majlis itu sendiri. Boleh ditempah 2 minggu sebelum majlis, design dan gambar boleh di paparkan pada pembalut atas tanda terima kasih kepada pengunjung. Dengan harga RM 2.00 sekeping dan minimum order sebanyak 50 keping, mampu membuat pengunjung terkenang memori majlis tersebut. Untuk maklumat lebih lanjut, sila ke website khas untuk chocolate gift Rizzies Bakery House di www.myautonetwork2u.ws/home.html.

Kimi Bersama Bugs Bunny Sempena Tahun Arnab

Tema Warna Purple

Disusun Indah Untuk Pengunjung

Bunny & Kimi

Enak Dan Menarik

Kek Perkahwinan 3 Tingkat

Kek 3 tier ini ditempah oleh seorang kenalan di Singapore pada bulan November 2010 yang lepas untuk perkahwinan anak saudaranya. Keistimewaan pada kek ini ialah, kek di dalamnya terdiri daripada kek lapis chocolate, lapis blueberry dan lapis prune. Kombinasi kek lapis ini dihiasi dengan hamparan steam butter cream berwarna putih dan berbunga merah menyerikan lagi ruangan hadapan pelamin mempelai dari Yew Tee, Singapore. Set ini dihias seawal jam 8 pagi hingga ke majlis makan berdamai untuk tatapan pengunjung. Berat keseluruhan kek ini dianggarkan melebihi 7 kilogram dan berharga  RM 120 untuk setiap kilo kek edisi lapis steam butter cream.
 
Kek 3 Tier Menghiasi Persada Pelamin

1st Tier Dengan Kek Lapis Chocolate Di Dalamnya

2nd Tier Dengan Kek Lapis Blueberry Di Dalamnya

3rd Tier Dengan Kek Lapis Prune Di Dalamnya

Kek Perkahwinan Saiful & Ana

Set kek perkahwinan ini ditempah khas oleh Cik Farhana dari Taman Scientex, Kulai, Johor pada 5 Februari 2011 yang lalu. Kombinasi cup cake dan kek steam butter cream ini menghiasi ruangan main table bertemakan warna bunga pink purple berasaskan hamparan berwarna putih dan dihiasi di atas kek stand 3 tingkat transparent. Di tingkat pertama dan kedua disusun dengan 38 biji cup cake berasaskan warna purple lembut berbunga pink dan merah manakala di tingkat atas dengan kek steam butter cream berperasa chocolate diisi dengan wild blueberry yang enak dihiasi dengan bunga fondant berwarna pink, purple dan merah. Berat keseluruhan kek ini dianggarkan lebih kurang 5 kilogram dan berharga RM 350.


Kek Steam Butter Cream Hamparan Putih Berbunga Fondant
Kombinasi Hiasan Kek Dan Cup Cake Di Hadapan Main Table