15 Sep 2011

Resepi Apam Polka

Salam..... Dah bersawang - sawang rumah saya ni... Berbulan tak dibersihkan...huhuhu... Sorry yer busy sikit lately ni... Menyiapkan tempahan hari raya tempoh hari.... Entah kenapa tetiba rasa mood rajin datang untuk bersihkan.... Entry kali ini saya nak shared resepi Apam Polka dengan teman - teman semua.... Rasanyer belum terlewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin kepada semua.... Open house ni boleh la sajikan tetamu dengan Apam ni yer... Selamat mencuba......







Bahan - bahannya;
   
Bahan A
Gula kastor                260gm
Telur                         4 biji
Ovellete                    1 tbsp

Bahan B
Serbuk santan          50gm
Air                             250gm

Bahan C
Tepung Super Fine  350gm

Cara-caranya;
Pukul bahan-bahan A sehingga gebu, kemudian satukan bahan B yg telah disatukan serbuk santan dan air terlebih dahulu...
Setelah gebu, satukan pula dengan bahan C.....
Bahagikan kepada beberapa warna pilihan, kemudian masukkan ke dalam acuan cup biskut...
Di tengah2 sebagai inti, boleh juga pipingkan sedikit blueberry @ strawberry filling....
Akhir sekali, kukus selama 10 minit - 15 minit......

3 comments:

nourieib punyer ceriter said...

waahh...de resepi...thanx for sharing...cantik apam nye... lecturer hubby panggil ni apam bodoh...huhuhu...kejam tul... this receipe is differ fm wat i've tried b4...sure will try urs... rerajin la update blog k (ngn resepi larrr)...heheheh...;)

nourieib punyer ceriter said...

owh ye.... kalo boh filling ada tips x spy filling dia x jatuh?? my kids suka inti coklat nuttela... tp x syok bila filling dia jatuh....huhuhu

Azie Rizal said...

Salam, Nourie... Thnks for a good comments.. Utk masukkan inti make sure you pancitkn separuh adunan shj than, pancitkn sedikit choc/ strawberry/ blueberry filling inside adunan tadi... Finally, penuhkan cup tadi dgn adunan and decorated with dot2 / spiral... you must try this method and you'll get the best result... Insya Allah...