22 Sep 2011

Tempahan Bulan Ramadhan 2011

Salam... Entry yang lepas saya ada cerite sikit perihal My Hubby dan anak bongsu saya... Hari ni saya nak share produk yang di tempah customer saya lak... Antara yang mendapat sambutan cam last2 year jgk... Kek Lapis laa... Kek Lapis ni kebanyakkannyer Singaporean yg order...
Jom Layanzzz pictures Kek Lapis saya yang biasa - biasa ajer ni yer... Kepada semua CUSTOMER yang menempah tempoh hari TERIMA KASIH daun keladi... Kalau sedap order la lagi...




Picture kat atas dan kat bawah ni, pic Kek Lapis Asam Manis ( Hijau color ) dan Kek Lapis Choc ( Red color ) Yang warna Coklat vanila tu Kek Lapis Prune...




Picture kat bawah ni pulak Kek Lapis Blueberry... Memang bessstt bangat rasa kek ni... Kata customer laa...hihihi... Tak tau la kan kat mana yang bestnyer, maybe sbb kat layer dia tu saya guna BlueBerry filling bukan perisa blueberry ( blueberry paste ) tau...




Picture kat bawah ni pulak pic Big Boss ( My Hubby ) tgh check stock... hihihi... Mmg ini jer ler keje dia, kira stock... Sblm dia tido, mesti dia akan check stock utk dia hantar esok hari...




Okey la... Itu ajerlah untuk entry kali ni... Bukan apa panjang2 celoteh kang penat lak nak baca ye tak??? hehehe... Salam Sayang wat semua pembaca entry ni yer...
Wassalam...

21 Sep 2011

Seribu Satu Kisah Di Bulan Ramadhan

Salam.... Walaupun raya dah masuk minggu ke 3 tapi kisah semasa bulan Ramadhan yang lalu masih segar di ingatan... Hingga kini penatnya masih lagi terasa...
Kalau nak cerita detail sebulan pun tak abis2... Tak kira saya nak cerita gakk... Bila tgk balik gambar2 masa bulan Ramadhan lalu hati saya digamit rasa kelakar dan terharu pun ada... So jom layanzzz gambar - gambar Hubby dan anak yang amat menyentuh hati saya yer...




Inilah aktiviti My Hubby masa bulan Ramadhan hari tu... Walaupun penat keje shift malam tapi dia tetap juga sudi membantu.. Thanks By... Bukan senang nak melapis ni kalo tak cukup rehat.. Bukan apa takut tersilap lapis.. Tapi saya tabik spring laa ngan My hubby ni coz dia masih steady melapis walaupun mata dah mengantuk...hihihi...




Melapis ni kawan - kawan perlukan kesabaran... bukan la keje mudah kalo berjam2 dok mengadap oven panas tu... Nak kata keje susah sangat pun tak la jugak... Asal tekniknyer betul... Dalam sehari kalo betul2 fokus wat dia jer.. Dalam 40 biji boleh dapat...




Ini Pulak gelagat si comel saya... Memang saya betul2 tersentuh hati melihat gelagat dia... Walaupun dia baru saja berusia 2 tahun tetapi dia sudah mengerti apa yang patut dilakukan terhadap loyang yang berlonggok untuk dicuci melalui pemerhatiannyer....




Saya biarkan dia leka dengan dunianyer... Nyata sekali dia benar - benar berminat dengan apa yang dia lakukan... Tanpa rasa jemu... Bukan senang nak jadi senang yer tak... Biar dia tahu betapa untuk berjaya kita memerlukan kesabaran dan kesungguhan yang jitu di samping tawakal terhadap ALLAH S.W.T tanpa ada rasa putus asa untuk berdoa padaNya....

15 Sep 2011

Resepi Apam Polka

Salam..... Dah bersawang - sawang rumah saya ni... Berbulan tak dibersihkan...huhuhu... Sorry yer busy sikit lately ni... Menyiapkan tempahan hari raya tempoh hari.... Entah kenapa tetiba rasa mood rajin datang untuk bersihkan.... Entry kali ini saya nak shared resepi Apam Polka dengan teman - teman semua.... Rasanyer belum terlewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin kepada semua.... Open house ni boleh la sajikan tetamu dengan Apam ni yer... Selamat mencuba......







Bahan - bahannya;
   
Bahan A
Gula kastor                260gm
Telur                         4 biji
Ovellete                    1 tbsp

Bahan B
Serbuk santan          50gm
Air                             250gm

Bahan C
Tepung Super Fine  350gm

Cara-caranya;
Pukul bahan-bahan A sehingga gebu, kemudian satukan bahan B yg telah disatukan serbuk santan dan air terlebih dahulu...
Setelah gebu, satukan pula dengan bahan C.....
Bahagikan kepada beberapa warna pilihan, kemudian masukkan ke dalam acuan cup biskut...
Di tengah2 sebagai inti, boleh juga pipingkan sedikit blueberry @ strawberry filling....
Akhir sekali, kukus selama 10 minit - 15 minit......